<

Vanille-kwarktaart met kersencompôte

(voor 10 personen)

Een heerlijk nagerecht of een feestelijke tractatie. Dat is precies wat deze Vanille-Kwarktaart met kersencompôte is. De friszoete smaak van de taart is een heerlijke basis voor de -eventueel iets warme - kersencompôte. Hmmmmmmm, heerlijk op donkere herfst- en winterdagen!

 Vanille-Kwarktaart met kersencompôte

Ingrediënten

Voor de taart

  • 175 gr. zachte roomboter
  • 250 gr. fijngestampte biscuitjes
  • 115 gr. suiker
  • 3 afgestreken eetl. maizena
  • 900 gr. volvette roomkaas op kamertemperatuur
  • 2 grote eieren
  • 100 cl. slagroom
  • 1 st. vanillestokje, gesplitst, merg er uit geschraapt.
  • 1 citroen, de schil geraspt.

Voor de kersencompôte:

  • 400 gr. kersen zonder pit
  • 3 volle eetlepels suiker
  • Flinke scheut Port
  • Poedersuiker voor garnering

Bereiding:

  • Verwarm de oven voor op 180˚C. en vet de bodem en de zijkant van een springvorm met doorsnee 24 cm. in met boter. Meng de koekkruimels met de boter in een kom. Maak hiervan een taartbodem in de vorm en bak hem in 10 minuten mooi bruin en laat afkoelen.
  • Verhoog de oventemperatuur naar 200˚C. Doe de suiker en maizena in een mengkom. Dan de roomkaas erbij en mengen tot een romige massa. Vervolgens een voor een de eieren er grondig doorheen spatelen.
  • Giet vervolgens nog steeds kloppend geleidelijk de slagroom erbij. Schep goed om tot het mengsel glad is en roer het merg van de vanille en de citroenrasp er door.
  • Plaats de taartbodem in de springvorm en schep het mengsel er op.
  • Plaats in het midden van de oven en bak voor 45 minuten totdat de bovenkant mooi bruin is en de vulling aan de randen goed is gestold. Laat in de ijskast afkoelen.
  • Doe vlak voor het uitserveren de kersen met sap in een pan, voeg suiker toe. Verwarm op een matig vuur en laat 10 minuten zachtjes pruttelen. Schenk er een flinke scheut Port bij. Eventueel de compote met allesbinder op juiste dikte brengen. Laat afkoelen.
  • Voor uitserveren taart bestuiven met poedersuiker.