<

Tôm khàa kài
Kippensoep met kokosmelk

De Tôm Khàa Kài is een klassieke Thaise kippensoep die in de mond een verrassende explosie geeft van hete, zoete en zure smaken. Voor het oog wordt de soep aantrekkelijk door het gebruik van ingredeienten die de witte soep verrijken met subtiele tinten groen en rood. Een lust voor het oog én voor de smaakpapillen! Eet smakelijk!

tôm khàa kài 

Ingrediënten

  • 5 rode sjalotjes, hõm daeng
  • 5 teentjes knoflook, krà-tiem
  • 7 kleine groene chilipepers, phrík khíe nõe
  • 5 cm jonge galangalwortel, khàa òhn
  • 2 stengels citroengras, tà-khrái
  • 5 korianderwortels, râak phàk chíe
  • 5 citroenblaadjes, bai ma-krùt of djeruk purutblaadjes.
  • 250 g kippenvlees
  • 3 dl dunne kokosmelk, háang kà-thí
  • 1 gedroogde chilipeper, phrík hâeng of
  • 1 theelepel grofgemalen gedroogde chilipeper, nam phrík
  • 1½ eetlepel vissaus, náam plaa
  • 2 eetlepels limoensap, náam má-nao


Bereiding

  • Pel en plet de sjalotjes en de knoflook. Verwijder de steeltjes van de chilipepers. Snijd de galanga in plakjes. Knip het bovenste deel en het wortelschijfje van het citroengras; knip de rest in stukken en plet ze. Was en kneus de korianderworteltjes en scheur de citroenblaadjes in grove repen. Snijd het kippenvlees in stukjes.
  • Laat de kokosmelk in een pan zachtjes koken. Voeg alle voorbereide ingrediënten behalve de kip,de korianderblaadjes, de citroenblaadjes en laat de soep nog 10 minuten op laag vuur staan. Doe de kip erbij en laat hem 15 minuten zachtjes koken. Rooster de gedroogde chilipeper een paar seconden in een koekenpan. Roer de vissaus,het limoensap en de citroenblaadjes door de soep.
  • Serveer de soep in een kommetje, garneer deze met een paar korianderblaadjes en verkruimel de peper erboven.
  • Laat de soep iets afkoelen, zodat de verschillende smaken beter worden onderscheiden.