<

Fazant met romige zuurkool,
knolselderij en gecaramelliseerde appel met calvados en tijm

Een heerlijk winters gerecht, ideaal voor koude en witbesneeuwde dagen. Geniet van de mooie combinatie van fazant met zuur, zoet, de volle smaak van calvados en een vleugje tijm. Mmmmmm het water loopt me bij het beschrijven van het recept al in de mond! Ik hoop dat u ook zult genieten van dit heerlijke gerecht!

 

Ingrediënten voor 4 personen:

  • 4 st. fazantfilets
  • 4 st. fazantenkarbonades (=dijbeen met poot er aan vast)
  • Naturel zuurkool
  • 1 handvol gedroogde abrikozen in kleine blokjes gesneden
  • 1 teen knoflook, gepeld, maar heel gelaten
  • 1 koffiekop witte wijn
  • 1 ½ koffiekop slagroom
  • ½  st. knolselderij, geschild, schoongemaakt en in blokjes gesneden (om te koken)
  • ½ st. knolselderij geschild en in blokjes gesneden van 1 cm (om te frituren)                    
  • 2 flinke kruimige aardappelen, geschild en in blokjes (om te koken)
  • boter & melk voor het maken van de puree
  • 1 st. Pink Lady appel of Elstar of Jonagold (mijn voorkeur: Pink Lady)
  • scheut Calvados
  • verse tijmblaadjes
  • honing/suiker

 

Bereiding:

  • Kruid al het vlees met zeezout en versgemalen peper uit de molen.
  • Bak het vlees rondom mooi bruin.
  • Zet het in een voorverwarmde oven van 150°C. gedurende ca. 15 min.
  • Stop de garing en hou het vlees warm op 55°C.
  • Bereid de zuurkool: Smelt boter in een pan, voeg de knoflook toe en de abrikoosjes en blus met de witte wijn en laat dit bijna geheel verdampen. Voeg de zuurkool toe samen met de room en laat dit zachtjes stoven tot de zuurkool zacht is met een mooie crème. Breng op smaak. (eventueel met wat suiker).
  • Frituur de knolselderij en hou warm.
  • Maak een mooie egale puree van de knolselderij samen met de aardappels, boter en volle melk en breng op smaak met zout, peper en nootmuskaat. Hou warm.
  • Appel caramelliseren: Verwijder het klokhuis met een appelboor en snij plakken van ca. ½ cm. dik (reken 2 p.p.) Smelt wat boter in een koekenpan, voeg appels toe met wat verse tijm (niet te veel!) en blus/flambeer met Calvados. Laat de alcohol verdampen en voeg suiker of honing toe. Laat de appel rustig kleuren. Haal uit de pan en hou warm.

 

Opmaak:

Gebruik een opmaakring voor de zuurkool. Leg hier een quenelle knolselderij-puree tegen aan en plaats 2 appelschijfjes boven op de zuurkool. Verdeel er wat van de gefrituurde knolselderij er over. Leg de fazant naast de zuurkool met het pootje omhoog. Eet smakelijk!